Onderzoeken naar voeding en kanker

kanker-en-voeding

De rol van voeding bij kanker ​

Het is bekend dat gezond eten de kans op kanker verkleint. Veel onduidelijker is de invloed van voeding op de gezondheid van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Onder hen leven dan ook veel vragen over adequate voeding.

Dit willen we bereiken

Meer kennis over de rol van voeding tijdens en na de behandeling van kanker. Dit moet leiden tot bruikbare aanbevelingen voor (ex)kankerpatiënten.

Dit doen we

Vanuit het Alpe d'HuZes KWF Fonds is geld beschikbaar gesteld voor:

  • Leerstoel Voeding en kanker

Stichting Alpe d’HuZes heeft een leerstoel Voeding en Kanker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam gefinancierd. Prof. dr. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit, heeft deze van 2010 tot 2015 bekleed. 

De leerstoel had 2 hoofddoelstellingen: 

  1. Onderzoek uitvoeren naar het verbeteren van de prognose van kankerpatiënten door middel van voedingsinterventies.
  2. Voorlichting verbeteren en gericht voedingsadvies geven aan kankerpatiënten.
     
  • Onderzoeksprojecten

Financiering kon worden aangevraagd voor onderzoek op het gebied van:

  • Effectiviteit van voedingsinterventies bij kankerpatiënten
  • Gedragsmatige aspecten van voedingsgewoonten en - keuzes bij (ex)kankerpatiënten 

De volgende 6 projecten zijn gehonoreerd:

  1. Goede opname van voeding ondanks darmontsteking door chemotherapie. Prof. dr. E.H.H.M. Rings. UMC Groningen.
  2. Hoe ontstaan de veranderingen in lichaamssamenstelling gedurende de behandeling voor borstkanker? Prof. dr. ir. E. Kampman. Wageningen UR.
  3. Effect van voedingsinterventie tijdens chemotherapie bij patiënten met uitgezaaide darmkanker. Dr. M.A.E. van Bokhorst-d.v.d.Schueren. VU medisch centrum.
  4. Indicatoren van een ongezond dieet en leefstijl om de gezondheidskwaliteit voor overlevers van dikkedarmkanker te kunnen voorspellen. Prof. dr. ir. M.P. Weijenberg. Universiteit Maastricht.
  5. Het effect van dieet en leefstijlfactoren bij patiënten met blaaskanker. Dr. ir. A. Vrieling. UMC Nijmegen St. Radboud.

    Bekijk de video
     
  6. Vitamine-D-status bij patiënten met darmkanker. Dr. F.J.B. van Duijnhoven. Wageningen UR.

Een zevende project op het gebied van voeding en kanker (Een taskforce voor voeding bij kanker van dr. S. Beijer) is gefinancierd vanuit het Alpe d'HuZes-thema 'instituutoverstijgende programma's'.

Instituutoverstijgende programma's